Orbán: Nem zároljuk a bankbetéteket

2012.01.06. 11:18

„Megállapodtunk abban, hogy a nemzeti bank mindent megtesz a növekedés ösztönzése és a forint iránti bizalom visszaszerzésében" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján, miután reggel Simor András jegybankelnökkel, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszterrel, valamint a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihállyal is megbeszélést folytatott.

„Arra kértem meg az elnök urat, hogy azokat az eszközöket, amelyeket az EU-ban, az Egyesült Királyságban, illetve az Egyesült Államokban bevet a jegybank a gazdasági növekedés érdekében, azokat vegye számításba, és vizsgálja meg, hogy Magyarországon ezek közül mit lehetne felhasználni" - mondta a megbeszélés után Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: Simor András mindezzel egyetértett.

Orbán Viktor a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón
Orbán Viktor a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Kovács Tamás

„A jegybankelnök kezdeményezésére létrejött találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, a jelenlevő kormánytagok és Simor András jegybankelnök közösen áttekintették a hazai gazdaság folyamatait és értékelték a jelenlegi helyzetet. Megállapodtak abban, hogy a nemzetgazdasági miniszter és a jegybank elnöke folyamatosan egyeztetnek és a rendelkezésre álló eszközökkel biztosítják a magyar gazdaság stabilitását. A Magyar Nemzeti Bank szorosan és folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar pénzügyi rendszer helyzetét.  A jegybank hangsúlyozza, hogy a magyar bankrendszer kellően stabil" - írta a találkozóról szóló, szűkszavú közleményében a jegybank.

Orbán a találkozó utáni sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a jegybank függetlenségét tiszteletben tartják és kiindulási pontnak tekintik, valamint, hogy a kormány részéről föl sem merült, hogy az emberek megtakarításaihoz nyúljanak.

A kormányfő az IMF-fel való tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: az az érdekünk, hogy minél előbb megegyezés szülessen, és hogy a tárgyalásokat minél hamarabb lezárjuk a valutaalappal. Orbán szerint utóbbira azért van szükség, mert bíznak abban, hogy 2012-es év az európai gazdaságban hasonló lesz a tavalyihoz, azaz nehéz kezdés után fordulat jön, és beindul a növekedés, amelynek hazánk is részese kíván lenni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Fellegi Tamás IMF-főtárgyaló rövidesen találkozik az IMF, az EKB illetékeseivel, az EU-val azonban egyelőre nincs leegyeztetett találkozó.

Fellegi Tamás csütörtökön bejelentette, készek készenléti hitelről is tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, elemzők szerint másképp az IMF szóba sem állt volna velünk. A hitelcsomagért cserébe azonban jóval szigorúbb feltételeket szabhatnak, mint azt a kormány szerette volna, az EU nem bánik velünk majd kesztyűs kézzel.

A héten a forint sosem látott szintre gyengült: az euróért több mint 324 forintot kértek, de Fellegi bejelentésére kisebb erősödés kezdődött. Az euró pénteken délelőtt már 315 forintig erősödött, bízva a megbeszélés utáni bejelentésekben. Orbán nyilatkozata után 317-ig gyengült vissza.